Kamer eist onderbouwing tegenvaller NS

Redactie

De Tweede Kamer wil precies weten waarom de NS niet zelf kan opdraaien voor de tegenvaller van de Fyra van 119 miljoen euro. De Kamer schaarde zich dinsdagmiddag achter een motie van Stientje van Veldhoven (D66) waarin opheldering wordt geëist.

Door het debacle met de spaghettiboemel loopt de staat 119 miljoen euro mis aan dividend. Vorige week werd duidelijk dat dit bedrag ten koste gaat van het zogenoemde infrafonds. Veel partijen in de Tweede Kamer willen dat de NS dit bedrag zelf opbrengt door efficiënter te gaan werken.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dat niet mogelijk. Het spoorbedrijf krijgt door de afwikkeling met de Fyra al een 'forse klap' in het vermogen. Ook ligt er al een efficiencytaakstelling van honderd miljoen euro, wat al een hele klus zal worden. Nog meer bezuinigen gaat daarom ten koste van de investeringscapaciteit van de NS, waarschuwde hij.

De Kamer gelooft de minister niet op zijn blauwe ogen, bleek dinsdag. De minister wordt met de motie opgedragen om te onderbouwen op welke wijze 'het verhalen van de tegenvaller van 119 miljoen euro op de NS ten koste zou gaan van de investeringscapaciteit van de NS'. Op basis daarvan kan dan worden besloten of de tegenvaller voor rekening komt van de staat of niet.