Bende vrouwenhandelaars opgerold in Spanje

MarcusViridis

De Spaanse politie heeft zondag een Nigeriaanse bende opgerold die vrouwen naar Europa smokkelde om hen tot prostitutie te dwingen. Bij invallen in Madrid, Toledo, Palma de Mallorca en de regio Cantabrië wist de politie vijf slachtoffers van de vrouwenhandelaars te bevrijden. Van de 25 opgepakte verdachten hadden er acht geen verblijfsvergunning.

De bende, die al sinds begin jaren negentig actief was, 'ving' vrouwen in Nigeria en ontvoerde hen naar Brazilië of Mexico. Vervolgens werden ze naar Spanje meegenomen, om vandaar uit in peeskamers in allerlei landen te belanden.

De vrouwenhandelaars wasten de opbrengst wit door die om te zetten in luxeartikelen. Die werden vervolgens in busjes naar de Nigeriaanse metropool Lagos verscheept.

In de jaren negentig verdiende dezelfde bende zijn geld met de beruchte 'oplichtersbrieven uit Nigeria'. E-mailgebruikers werden bestookt met smeekbrieven, investeringsvoorstellen of genereuze aanbiedingen. Wie toehapte en geld overmaakte kwam van een koude kermis thuis.