Leger Syrië heft beleg hongerend Qudsaya op

anoniem_22072019025900

Het Syrische leger laat na weken weer voedseltransporten door naar het door regeringstroepen omsingelde Qudsaya. De belegeraars en de rebellen in Qudsaya, dat vlakbij de hoofdstad Damascus ligt, sloten zondag een akkoord, zeggen activisten ter plaatse.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kan er voor het eerst sinds oktober weer voedsel en meelbloem naar het stadje worden gebracht. Activisten van het Qudsaya Mediateam bevestigden dat de strijdende partijen een bestand zijn overeengekomen. Eerder deze maand luidde de actiegroep de noodklok omdat op de markt in Qudsaya geen eten meer te krijgen was en de armste inwoners al honger leden.

Het akkoord in Qudsaya is mogelijk een gebaar van goede wil van de regering van president Bashar Assad in de aanloop naar de vredesconferentie over het conflict in Syrië waaraan de internationale gemeenschap werkt. Ook in andere delen van het land zijn de afgelopen tijd bestanden gesloten.

De Syrische Nationale Coalitie, het belangrijkste door het Westen gesteunde verbond van oppositiegroepen, heeft Damascus de afgelopen dagen meermaals opgeroepen het beleg rond bolwerken van de opstandelingen op te breken. Zo zou het Assadbewind moeten tonen dat het oprecht vrede wil.

De SNC is in Istanbul bijeen om te beslissen of het oppositieverbond wil aanschuiven bij een eventuele vredesconferentie. De coalitie houdt vooralsnog vast aan de voorwaarde dat Assad belooft plaats te maken voor een overgangsregering. Dat is voor de president echter onbespreekbaar.

Alle strijdende partijen in Syrië slaan zo nu en dan het beleg om vijandelijke bolwerken en gebruiken daarbij de tactiek van de uithongering. Onschuldige burgers zijn van die strijdwijze doorgaans de eerste slachtoffers.

De internationale gemeenschap dringt er, vooral sinds de gruwelverhalen over de hongersnood in de hoofdstedelijke voorstad Moadamiyeh van eerder dit jaar, bij de Syrische regering op aan voedsel en hulpgoederen toe te laten tot belegerde gebieden. De inwoners van door de rebellen veroverde plaatsen smeken op hun beurt de opstandelingen om over een bestand te onderhandelen. Die gezamenlijke druk lijkt de laatste tijd wat vrucht af te werpen.