Colombiaan uitgeleverd aan Nederland

anoniem_22072019025900

Een Colombiaan die wegens drugshandel internationaal gezocht wordt is dit weekeinde uitgeleverd aan Nederland. De 57-jarige Rafael Ivan Z.C. kwam zaterdag onder begeleiding van de marechaussee vanuit Colombia aan op Schiphol, laat het Openbaar Ministerie zondag weten.

De man werd in maart vorig jaar aangehouden in Colombia. De Nederlandse, Italiaanse en Spaanse justitie waren al jarenlang naar hem op zoek. In Nederland kwam hij naar voren in een megazaak van het landelijk parket. Hij zou een onmisbare schakel zijn tussen de Colombiaanse groothandel in cocaïne en misdaadorganisaties in Europa.

De verdachten in het Nederlandse onderzoek ontmoetten de Zuid-Amerikaan in 2009 in Colombia en Venezuela. Bij deze besprekingen ging het vooral om de verscheping van partijen coke via West-Afrika naar West-Europa. Het Nederlandse onderzoek richtte zich op de internationale handel naar Nederland en het witwassen van grote geldbedragen.

De Spaanse autoriteiten verdenken de man onder meer van betrokkenheid bij een drugstransport, waarbij in 2006 2750 kilo coke in beslag werd genomen. Ook de Italiaanse justitie brengt Z.C. in verband met internationale drugshandel. Hij zou de schakel zijn tussen de maffia en Zuid-Amerikaanse drugshandelaren.