[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Valencia

heywoodu

Op het circuit van Valencia heeft Marc Marquez de wereldtitel in de MotoGP gepakt. De pas twintigjarige Spanjaard is hiermee de jongste wereldkampioen ooit in de hoogste klasse van de motorsport.

Vooraf was Marquez veruit de favoriet om de titel voor zich op te eisen, zijn enige overgebleven concurrent was zijn landgenoot Jorge Lorenzo. Om de titel nog te pakken moest Lorenzo de race winnen en mocht Marquez niet bij de eerste vier eindigen. Dit scenario leek echter geen moment werkelijkheid te kunnen worden. Direct bij de start nam Lorenzo al de leiding, waarna hij rondenlang aan het vechten was met Dani Pedrosa, de teamgenoot van Marquez. Achter de twee kemphanen bleef Marquez zijn kans afwachten, van achter kwam er niet veel dreiging en dus zat hij in een comfortabele positie.

Halverwege de race maakte Pedrosa een grote fout, waardoor hij enkele plaatsen terugviel. Tegelijkertijd ging Marquez voorbij aan Lorenzo, waarmee een kort en fel gevecht begon tussen de twee. Uiteindelijk leek Marquez het op te geven en genoegen te nemen met de tweede plek, ruim voldoende voor de wereldtitel. Lorenzo reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning, terwijl Marquez zijn teamgenoot Pedrosa nog liet passeren, die als tweede over de finish kwam. 

Daarachter ging de derde plek naar de nieuwe wereldkampioen Marquez, die daardoor ook in de achttiende en laatste race van het jaar op het podium stond. Alleen bij de races in Italië en Australië lukte hem dat niet, vanwege respectievelijk een valpartij en een diskwalificatie. Marquez volgt de Amerikaan Freddie Spencer op als jongste wereldkampioen ooit in de hoofdklasse van de motorsport, Spencer greep in 1983 op zijn 21e de titel.