De Amerikaanse val voor Dino Bouterse

Redactie

De Amerikaanse drugsbestrijding DEA (Drug Enforcement Administration) heeft de Surinaamse presidentszoon Dino Bouterse op ingenieuze wijze in de val laten lopen. Daarbij heeft Bouterse boude toezeggingen gedaan over steun aan terroristen, volgens de Amerikaanse justitie.

In juni van dit jaar spreekt Bouterse met 'vertrouwelijke bronnen' van de DEA in Suriname. Hij liet daarbij een raketwerper zien en een kilo cocaïne. Bouterse en een tweede verdachte regelden daarna transport en beveiliging voor de verscheping van cocaïne via Suriname naar de VS. Als test zonden ze 10 kilogram cocaïne met een commerciële vlucht naar de VS. De cocaïne werd na verzending vanuit Suriname onderschept.

In juli spreekt Bouterse met de bronnen van de DEA over de mogelijkheid om Suriname open te stellen voor leden van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Later die maand ontmoet Bouterse in Europaéén van de DEA-bronnen en twee mannen die zich voordoen als Hezbollah-lid.

Tijdens die ontmoeting wordt het plan besproken om 30 tot 60 Hezbollah-mensen toegang te geven tot Suriname voor "trainingen en operaties". Bouterse zou hebben aangegeven dat hij een Hezbollah-cel in Suriname wilde. Die kon dan onder meer dienen als onderdeel van zijn persoonlijke gewapende macht.

Bouterse gaf volgens de Amerikanen aan dat hij begreep dat de Hezbollah-mensen in Zuid-Amerika operaties zouden uitvoeren tegen Amerikaanse doelen. De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse zegde toe Surinaamse paspoorten te verstrekken. Ook zou hij helpen bij de aanvraag van visa voor reizen naar de Verenigde Staten.

Op de vraag of hij raketten tegen vliegtuigen en raketgranaten kon leveren antwoordde Bouterse dat hij "twee maanden" nodig had en beloofde hij een lijst met wat hij kon leveren.

Tijdens een volgende ontmoeting in augustus leverde Bouterse een vals Surinaams paspoort. Het paspoort was bedoeld voor een van de vermeende Hezbollah-leden. Die kon zo naar Suriname reizen om de faciliteiten te controleren voor de groep Hezbollah-leden in Suriname.

Volgens Bouterse was alles klaar voor de aankomst van de groep vermeende terroristen en zou wat "speelgoed", oftewel wapens, klaar zijn voor inspectie.

De Amerikaanse val voor Dino Bouterse
De Amerikaanse val voor Dino Bouterse (Foto: ANP)