Ridley Scott belicht hersenbeschadiging in topsport

Redactie

Ridley Scott gaat een film maken over de invloed van hersenbeschadiging op topsporters. Hij belicht met name American football, en de rol die de teameigenaars en de NFL hierbij spelen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Vaak worden spelers onder druk gezet om ondanks lichamelijke en geestelijke klachten door te spelen.

De rechten om wedstrijden van de NFL te mogen uitzenden, zijn in de loop der jaren spectaculair in prijs gestegen. Volgens velen komt dit met name door de dramatische slowmotionbeelden van heftige botsingen tussen spelers. Door betere trainingstechnieken, voedingssupplementen en vaak ook groeihormonen zijn spelers sneller en sterker geworden, waardoor dergelijke botsingen veel gevaarlijker zijn geworden. Dit heeft geresulteerd in een stijgend aantal gevallen van oud-spelers met hersenbeschadigingen.

Spelers houden doorgaans hun mond over de gevolgen van gevaarlijk spel, maar het publiekelijk aftakelen van enkele vedetten als John Mackey en Jim McMahon heeft bij het publiek vragen opgeroepen.

Daarnaast pleegden sterspelers als Junior Seau and Dave Duerson zelfmoord vanwege hersenbeschadiging, waarbij ze expres hun hersenen intact lieten met duidelijke instructies om die te bestuderen na hun dood. Recentelijk klaagden enkele spelers de bonden aan wegens hersenbeschadiging, wat de bal juridisch aan het rollen heeft gebracht.

De 75-jarige Scott is momenteel bezig met de opnames van zijn Mozes-project Exodus, met Christian Bale en Joel Edgerton in de hoofdrollen. Hij wisselt wel vaker een enorm project af met een kleinere film, zoals dit sportdrama. Daarna staat een vervolg op zijn sciencefictionklassieker Blade Runner op het programma.


Ridley Scott belicht hersenbeschadiging in topsport (Foto: Novum)