Marktlui Groningen moeten wijken voor Sinterklaas

Redactie

De marktkooplieden van de Groningse zaterdagmarkt moeten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas hun waar op een andere locatie aan de man brengen. De kooplieden wilden niet wijken voor de komst van de goedheiligman en waren naar de rechter gestapt. Die stelde vrijdag de gemeente Groningen echter in het gelijk.

De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) had namens de kooplieden, die wekelijks op de Vismarkt staan, een kort geding aangespannen. De marktlui waren boos omdat ze naar eigen zeggen een deel van hun inkomsten verliezen als ze ergens anders moeten staan. Ze wilden dat de gemeente dat verlies zou vergoeden.

Het gemeentebestuur besloot dat de markt weg moest vanwege de veiligheid. De handhaving van de openbare orde weegt wat Groningen betreft zwaarder dan het eventuele inkomstenverlies van de marktkooplui. De gemeente had hun overigens verschillende alternatieve locaties aangeboden, maar de kooplui wilden niet naar het Guyotplein, de Ossenmarkt of het Damsterplein.

Sinterklaas meert volgende week als alles goed gaat even na het middaguur aan in Groningen. Het is voor het eerst dat de landelijke intocht in de provincie is. De motivatie van de rechter wordt dinsdag pas bekendgemaakt.