'Bevel NSA en cyberdefensie niet meer in één hand'

Redactie

De Amerikaanse regering denkt erover de leiding van de inlichtingendienst NSA en de cyberverdediging te splitsen. Generaal Keith Alexander, die nu over beide het bevel voert, gaat komend voorjaar met pensioen. Dat is volgens het Witte Huis een 'natuurlijk moment' om een reorganisatie te overwegen.

De NSA ligt onder vuur sinds klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de dienst op grote schaal telefoongesprekken afluistert, e-mails inkijkt en internetgedrag volgt. Ook op de bundeling van de leiding over de NSA en het Amerikaanse Cybercommando in één hand is steeds meer kritiek. De beide diensten houden allebei kantoor in Fort Meade, maar hebben heel verschillende taken.

Het Amerikaanse Cybercommando werd in 2010 opgericht om aanvallen op computernetwerken van het leger het hoofd te bieden. Het verweert zich niet alleen tegen vijanden, maar valt ook zelf aan. De NSA, een van de belangrijkste en tot voor kort meest geheime inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, is belast met cyberspionage in binnen- en buitenland.