Ook Lviv wil Winterspelen 2022

Boris (borisz)

De Oekraïense stad Lviv wil de Olympische Winterspelen van 2022 organiseren. Het Oekraïens olympisch comité en het stadsbestuur tekenden dinsdag brieven waarin ze hun intentie om zich kandidaat te stellen bekendmaakten. Lviv is na Alma Ata en Beijing de derde stad die zich officieel kandidaat stelt. De deadline daarvoor is volgende week.

Vice-premier Olaksandr Vilkul vindt dat de kandidatuur van de stad in het westen van Oekraïne gebaseerd is op de 'echte noden van de regio'. Volgens Vilkul hebben '46 miljoen Oekraïners meer infrastructuur voor sport en toerisme nodig in de Karpaten'.

Behalve de drie steden die hun kandidatuur nu al aankondigden wordt nog verwacht dat Oslo, München en een gezamenlijke kandidatuur van Polen en Slowakije meedoen aan de race. München, dat nu al als een van de favorieten geldt, houdt komende zondag een referendum over de vraag of het de Spelen moeten proberen binnen te halen.

De keuze voor de gaststad van de Winterspelen van 2022 valt pas in 2015. In juli volgend jaar wordt dan een eerste schifting gemaakt, een jaar later valt de definitieve keuze. In februari worden de Winterspelen in het Russische Sochi gehouden, in 2018 valt die eer de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang te beurt.