Asiel mogelijk voor Russische homo's

Redactie

Russische homo's die lijden onder de antihomowet kunnen asiel krijgen in Nederland. Dat blijkt uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De SP, GroenLinks en D66 wilden van Timmermans weten of hij bereid is het asielbeleid voor Russische lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) aan te passen, zodat hun asielaanvragen met 'voorrang en soepel' zullen worden beoordeeld. Deze partijen maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe wet die 'homopropaganda' verbiedt.

De minister antwoordt dat uit een nieuw ambtsbericht blijkt dat de positie van LHBT's in Rusland 'op diverse terreinen onder druk' staat. De situatie van homo's wordt 'uiteraard meegewogen' bij de beoordeling van asielverzoeken, schrijft de minister.

"Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten", vervolgt Timmermans. "Een dergelijke behandeling zal, indien deze plaatsvindt om redenen van één van de vervolgingsgronden, leiden tot het verstrekken van een verblijfsvergunning."

Timmermans heeft eerder de antihomowet al veroordeeld. Dat deed hij onder meer tijdens een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. De wet heeft een 'stigmatiserende en discriminerende' werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en symphatisanten", aldus Timmermans.