Nieuwe UCI-regel verbiedt rijden op fiets-/voetpad

Pino112

Een nieuwe UCI-regel verbiedt het wielrenners om vanaf 1 januari 2014 te rijden over naast de weg gelegen fiets-, voetpaden en andere gedeelten die geen deel uit maken van het parcours. Dit betekent dus onder andere dat rotondes niet meer mogen worden afgesneden en dat de fiets-/voetpaden naast kasseienstroken niet meer gebruikt mogen worden. De regel is toegevoegd aan het reglement tijdens de UCI Management Meeting in Florence tijdens het WK wielrennen.

Het idee achter de regel is om renners die een kortere weg nemen om zo voorsprong op de concurrentie te pakken te stoppen. Ook wil de UCI voorkomen dat er ongelukken met het publiek of wegmeubilair gebeuren als renners over het fietspad rijden. Het is nog wel toegestaan om door de gootjes naast de weg te rijden.

Vanaf het nieuwe jaar kan de organisatie de wielrenners die de regel overtreden beboeten of zelfs uit de wedstrijd halen. De eerste echte grote wedstrijd die met de nieuwe regel te maken heeft is de Omloop het Nieuwsblad, welke op 23 februari plaatsvindt.

De UCI probeert dit soort ongelukken in de toekomst te voorkomen (Foto: Pro Shots)