'Hoofd Gestapo begraven op joods kerkhof'

static

Een Duitse onderzoeker denkt het antwoord te hebben gevonden op een van de resterende grote vragen uit de Tweede Wereldoorlog: wat is er gebeurd met Heinrich Müller, het hoofd van de gevreesde Gestapo? Volgens Johannes Tuchel is Müller in de laatste dagen van de oorlog in Berlijn aan zijn eind gekomen. Zijn lichaam eindigde zelfs op een joodse begraafplaats.

Al tientallen jaren gaan er geruchten dat Müller zou zijn gezien in landen als Cuba en Argentinië. Tuchel, de directeur van het Herdenkingscentrum voor het Duitse Verzet, zegt nu echter bewijs te hebben gevonden dat Müller er nooit in is geslaagd Berlijn te ontvluchten.

Tuchel vond diverse documenten, waaronder een overlijdenscertificaat uit 1945 en de getuigenis van een grafdelver uit 1963. Tuchel is er nu van overtuigd dat Müller in de laatste dagen van de oorlog is omgekomen en in eerste instantie werd begraven bij het hoofdkwartier van de Luftwaffe. De resten van Müller werden later in 1945 uit de grond gehaald en herbegraven in een gemeenschappelijk graf op een joodse begraafplaats.