Bussemaker blijft vasthouden aan leenstelsel

Redactie

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) blijft voorlopig vasthouden aan de invoering van het sociaal leenstelsel, terwijl het nog steeds onzeker is of het in de Eerste Kamer wel op een meerderheid kan rekenen. Dat bleek donderdag tijdens het debat over de onderwijsbegroting.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk vroeg wanneer de bewindsvrouw eens een keer haar knopen gaat tellen. In het deze maand gesloten begrotingsakkoord zijn geen afspraken gemaakt over het leenstelsel. Bussemaker hoopte de afgelopen tijd een deal te sluiten met D66 en GroenLinks, die allebei het leenstelsel in het verkiezingsprogramma hebben staan.

Met name GroenLinks legt een reeks aanvullende voorwaarden op tafel. Vooralsnog ontbreekt daardoor steun voor het plan in de Eerste Kamer. "U heeft geen meerderheid", zei Van Dijk. "Laten we daar niet geheimzinnig over doen."

Bussemaker wilde echter nog niet vooruitlopen op de discussie in de senaat. Zij wil eerst het debat in de Tweede Kamer voeren. En daar denkt zij een ruime meerderheid achter zich te krijgen.

De minister herhaalde dat ze openstaat voor discussie en aanpassingen. Ze waarschuwde wel dat elke aanpassing die ertoe leidt dat meer geld beschikbaar komt voor het levensonderhoud van studenten, leidt tot minder investeringen in de kwaliteit van het onderwijs.