CDA wil namen afluisterschandaal

Redactie

Het kabinet moet vertellen wie de Amerikaanse inlichtingendienst NSA allemaal heeft afgeluisterd. Dat heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt donderdag bepleit tijdens een debat met premier Mark Rutte (VVD) over de Europese top van vorige week.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kreeg woensdag de bevestiging dat de NSA vorig jaar inderdaad gegevens onderschept heeft over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. Omtzigt denkt dat sprake is van gerichte afluisterpraktijken. "Zou de regering een lijstje kunnen geven van wie de gegevens allemaal onderschept worden in Nederland?", vroeg hij.

Ook D66-leider Alexander Pechtold wil weten wat het kabinet gaat doen, nu blijkt dat de VS ook op grote schaal in Nederland spioneert. "Want Plasterk leunt achterover", zei Pechtold. De D66'er wil dat er een zogeheten no-spy agreement wordt gesloten tussen de VS en de Europese Unie.

PvdA-Kamerlid Marit Maij reageerde niet afwijzend op dat plan. "Ik denk dat het een goed voorstel is." Wel wil zij eerst weten wat de premier ervan vindt.