Geen nazicellen binnen Griekse politie

Redactie

De Griekse politie heeft geen bewijzen gevonden dat er binnen haar eigen gelederen georganiseerde groepen zijn die de extreemrechtse partij Gouden Dageraad steunen. Wel zijn er individuele agenten die de Dageraad direct of indirect ondersteunen, zei de politie woensdag.

De politie stelde een intern onderzoek in naar aanleiding van berichten dat groepen agenten de Dageraad in woord en daad bijstaan. Een tiental agenten is naar aanleiding van het onderzoek gearresteerd. Zij worden ervan verdacht wapen- en drugswetten te hebben overtreden. Daarnaast concludeerde de politie dat wangedrag binnen de eigen gelederen sinds 2009 drastisch is toegenomen.

De Griekse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar Gouden Dageraad naar aanleiding van de dood van een Griekse rapper, die vorige maand werd doodgestoken. De verdachte in de zaak heeft gezegd een aanhanger van de Dageraad te zijn. Het parlement besloot onlangs partijleider Nikos Michaloliakos en acht andere parlementariërs van de partij hun immuniteit van rechtsvervolging te ontnemen. Michaloliakos en twee anderen zitten in afwachting van hun proces vast.