NSA tapt massaal Yahoo en Google af

Redactie

De communicatielijnen tussen de grootste datacentra van Google en Yahoo worden systematisch afgetapt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Op die manier worden wereldwijd de e-mails van honderden miljoenen gebruikers van de twee internetgiganten bespied. Dat meldt de Washington Post woensdag op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden.

In een NSA-document uit januari, dat in handen is van de Post, staat dat de Amerikaanse inlichtingendienst dagelijks miljoenen gegevens naar het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade stuurt. Het gaat daarbij zowel om metadata - gegevens over wie e-mails wanneer heeft verstuurd of ontvangen - als inhoudelijke informatie.

Het NSA-programma heet MUSCULAR en de Amerikanen werken bij de vergaring van de data van Google en Yahoo nauw samen met de Britse inlichtingendienst GCHQ. Alle data die door glasvezelskabels lopen die de datacentra met elkaar verbinden wordt onderschept. Tussen 9 december en 2012 en 9 januari werden meer dan 181 miljoen stuks data verzameld.

De onthulling is opmerkelijk omdat de NSA al een legale manier heeft om data van Google en Yahoo te verkrijgen: het zogenoemde PRISM-programma. Zolang de NSA toestemming krijgt van de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA), een geheimzinnige rechtbank die de spionageverzoeken van de regering toetst, zijn Amerikaanse bedrijven verplicht de gewenste gegevens te overhandigen. Het komt maar zeer zelden voor dat de FISA een verzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten niet inwilligt.

Via MUSCULAR worden data buiten de Verenigde Staten onderschept. Op die manier omzeilt de NSA de regels die binnen de Verenigde Staten verbonden zijn aan het werk van de inlichtingendienst.

De Amerikaanse regering wil niet op de berichtgeving van de Washington Post reageren. Google liet in een reactie weten 'verontrust te zijn over de beschuldigingen, en zich niet bewust te zijn van de praktijken'. "We maken ons al langer zorgen over de mogelijkheid van deze vorm van spionage. Daarom blijven we de versleuteling van Google-diensten en dataverbindingen uitbreiden." Twee ingenieurs die nauwe banden hebben met Google konden hun woede niet bedwingen toen ze de documenten van de Post onder ogen kregen en begonnen te vloeken. "Ik hoop dat je dit publiceert", zeiden de twee.

Ook Yahoo liet weten niet mee te werken aan het MUSCULAR-programma. "We voeren strikt toezicht om de veiligheid in onze datacentra te garanderen. We hebben de NSA of welke andere overheidsinstantie dan ook geen toegang gegeven tot onze datacentra."