Antihomodemonstranten verstoren filmfestival

Redactie

Het Oekraïense filmfestival Molodist is maandag verstoord door antihomodemonstranten. Enkele tientallen mensen verzamelden zich bij een bioscoop in de hoofdstad Kiev om te protesteren tegen de films met homoseksuele inhoud die op het festival te zien zijn. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Op spandoeken waren leuzen te lezen als 'Red Oekraïne van rotzooi', 'Stop de homocultuur' en 'Halt aan de homoseksuele euroagressie'. Enkele regenboogvlaggen, het internationale symbool van de homobeweging, werden verbrand, waarna de as werd opgeveegd door een paar demonstranten die verkleed waren als schoonmakers.

Onder de demonstranten bevond zich ook Aleksandr Skvortsov, vicevoorzitter van het Ouderlijk Comité van de Oekraïne. Hij verweet de Oekraïense overheid een festival voor homo's te sponsoren. "De staat doet niets aan de propaganda van homoseksualiteit", zei hij. "Hoeveel staatsgeld is daar werkelijk aan uitgegeven?"

Molodist is het grootste filmfestival van de Oekraïne en wordt gezien als een van de vooruitstrevendste van Oost-Europa. Het festival heeft dit jaar een speciaal programma voor films voor homo's, lesbiennes en transseksuelen.

In mei was de Gay Pride in Kiev, de eerste ooit in de stad, al het decor van gevechten tussen voor- en tegenstanders van gelijke rechten voor homo's. Toen moest de massaal opgetrommelde oproerpolitie tussenbeide komen om schermutselingen te voorkomen.

Homo's en lesbiennes worden in Oekraïne gediscrimineerd en veelvuldig aangevallen. In het parlement ligt een wetsvoorstel dat het propageren van homoseksualiteit strafbaar stelt. Rusland kent een dergelijke wet al. De invloedrijke orthodoxe kerk in Oekraïne is fel tegen gelijkberechtiging van homoseksuelen. Door de repressie durft maar een fractie van de homo's en lesbiennes in Oekraïne uit de kast te komen.