Ondergedoken leider Moslimbroederschap opgepakt

Redactie

Een van de leiders van de Egyptische Moslimbroederschap is woensdagochtend gearresteerd. Dat heeft het Egyptische ministerie van binnenlandse zaken gezegd. Essam el-Erian was sinds enkele maanden op de vlucht voor de autoriteiten.

El-Erian, vicevoorzitter van de politieke arm van de Moslimbroederschap, werd woensdagochtend in een appartement in het oosten van Caïro ingerekend, aldus de politie. Hij was een van weinige leiders van de Moslimbroederschap die nog op de vlucht zijn. El-Erian was een gematigde figuur binnen de islamistische beweging, maar werd gaandeweg conservatiever en dook onder na de coup waarbij president Mohammed Morsi, die ook lid is van de Moslimbroederschap, op 3 juli door het leger werd afgezet.

De Egyptische autoriteiten betichten El-Arian ervan vorig jaar aanhangers van de Moslimbroederschap te hebben opgehitst om demonstrerende tegenstanders van Morsi aan te vallen. Tegenstanders van Morsi kwamen vorig jaar in groten getale bijeen bij het presidentieel paleis. El-Arian verscheen op een tv-zender die banden heeft met de Broederschap en riep mensen op 'met tienduizenden tegelijk het tuig te belegeren'.

El-Arian deed er niet het zwijgen toe nadat hij was ondergedoken. Hij bleef zijn aanhangers oproepen de machtsovername te veroordelen en te blijven eisen dat Morsi weer wordt aangesteld als president.

De nieuwe door het leger gesteunde Egyptische regering treedt hard op tegen de Broederschap en heeft al honderden leden gearresteerd. Veel van hen zijn aangeklaagd voor het aanzetten tot moord en geweld. Morsi zelf wordt al sinds juli op een geheime locatie vastgehouden. Het begin van zijn proces staat gepland voor 4 november.