Medisch Centrum Alkmaar beste in Elsevier-lijst

Redactie

Medisch Centrum Alkmaar is het beste ziekenhuis van Nederland. Het scoort maximaal op het gebied van patiëntgerichtheid, veiligheid en effectieve zorg, blijkt woensdag uit de jaarlijks ranglijst van weekblad Elsevier en bureau Sirm.

Het Flevoziekenhuis in Almere, het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en de MC Groep in Lelystad staan ook dit jaar in de kopgroep. Wel scoorden ze iets minder dan vorig jaar.

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam komt als snelste stijger net achter. In 2011 bleek dat in het ziekenhuis doden waren gevallen door de resistente klebsiellabacterie. Uit onderzoek bleek onder meer dat het ziekenhuis richtlijnen negeerde. Het Maasstad scoort nu weer maximaal op het gebied van medische zorg en effectiviteit. Op het gebied van veiligheid haalt het Maasstad drie van de vier bolletjes.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, het Deventer Ziekenhuis en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden leverden vallen nu buiten de kopgroep. Acht ziekenhuizen komen uit op de laagste score, waarvan het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal onderaan bungelt.

De universitaire ziekenhuizen zijn voor het eerst apart vergeleken. De combinatie van hooggespecialiseerde zorg, onderzoek en onderwijs maakt een vergelijking met gewone ziekenhuizen lastig. Het AMC in Amsterdam haalt de hoogste score van de acht umc's.

De lijst werd samengesteld op basis van 542 indicatoren. Oordelen over afzonderlijke ingrepen tellen niet mee, omdat daarover niet of nauwelijks openbare informatie bestaat. Zo valt niet te achterhalen hoe succesvol een ziekenhuis bijvoorbeeld is met dotteren, het opereren van liesbreuken, heupen en knieën of het behandelen van darmkanker.

Vorig jaar kregen vier ziekenhuizen de hoogste score in Elseviers lijst van beste ziekenhuizen: het Flevoziekenhuis, het Rijnstate, St Jansdal en de MC Groep in Lelystad. Rijnstate en St Jansdal behoorden ook in 2011 tot de winnaars.

In de vorige maand gepubliceerde AD Ziekenhuis Top 100 prijkt het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht op de eerste plek. Het Medisch Centrum Leeuwarden eindigde als laatste.