FOK!filmblik: The Land Unknown (1957)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag vinden we een heerlijke sciencefiction klassieker uit de vijftiger jaren. Op 30 oktober 1957 was The Land Unknown voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien. Rubberen monsters en een gewillige vrouw die geen bezwaar heeft om met 800 mannen opgesloten te worden, wat wil een liefhebber van de betere jaren vijftig pulp nog meer?

The Land Unknown

In The Land Unknown van regisseur Vigil W. Vogel belanden drie mannen en een vrouw in een krater op de Zuidpool. Ze ontdekken daar een verborgen wereld waar dinosaurussen leven. De uit de kluiten gewassen hagedissen zijn niet het enige probleem voor het viertal. Zo zijn er ook gevaarlijke vleesetende planten die wel een stukje mens lusten en alsof dat nog niet erg genoeg is ontdekken ze ook nog verse voetsporen van een mens.

The Land Unknown 1

Scenarioschrijver Charles Palmer liet zich inspireren door de vondst van warm water op Antarctica. The Land Unknown zou oorspronkelijk in kleur worden geschoten, maar na het maken van een mechanische dinosaurus was het geld op en moest de film noodgedwongen in zwart-wit opgenomen worden. Regisseur Jack Arnold had vanaf dat moment geen interesse meer in de film en Vigil W. Vogel mocht het stokje overnemen.

The Land Unknown 2

The Land Unknown zou vooral bekend worden als een heerlijke B-film met supergoedkope effecten. Zo zijn de meeste dinosaurussen in de film gewoon mannen met latex dinosauruspakken aan. Een cineastisch pareltje, gemaakt in cinemascope.