Blatter denkt na over nieuwe termijn

Maarten (rubbereend)

Joseph Blatter lijkt nog niet van plan om te stoppen als voorzitter van de FIFA. De 77-jarige Blatter kondigde eerder aan om in 2015 te stoppen, maar komt daar op terug.

De Zwitser sluit niet uit dat hij nog langer door gaat. "Ik voel me in elk geval jong genoeg. Ik zit nu 38 jaar bij de FIFA en ik wil mijn missie voltooien", sprak Blatter maandag in de internationale media. Blatter wil straks een meerderheid van de stemmen krijgen, zodat hij wederom een termijn preses is.

Blatter lijkt daarvoor een tactiek te hebben. Hij uitte kritiek op Europa als voetbalcontinent en vindt dat Afrika en Azië recht hebben op meer deelnemers tijdens het WK. Beide continenten zijn goed voor bijna de helft van alle aangesloten landen bij de FIFA.

"Het is mijn wens dat de globalisering eindelijk serieus wordt genomen. Afrikaanse en Aziatische landen moeten de status krijgen die ze verdienen op de wereldbeker", zei Blatter. Op het WK 2014 in Brazilië is Europa vertegenwoordigd met dertien landen.

Afrika krijgt daarentegen vijf tickets en Azië vier of vijf. "Afrika, het continent met het hoogste aantal aangesloten federaties, is met amper vijf plaatsen zwaar ondervertegenwoordigd op het WK. Zolang dit doorgaat zullen Afrikaanse teams nooit een intercontinentale prijs winnen."