'Orkaan' Noord-Europa eist levens

Chuck-N0rr1s

De zware herfststorm die een spoor van vernieling trekt door Noordwest-Europa heeft tot dusverre zeker dertien levens geëist. Groot-Brittannië, Noord-Frankrijk en de Benelux herademen nu de storm daar luwt. Maar Scandinavië, de volgende bestemming van het noodweer, zet zich schrap.

De Sint-Judasstorm, zoals de Britten hem hebben gedoopt, is in Groot-Brittannië vijf mensen fataal geworden, onder wie een 17-jarig meisje in Edenbridge en een man en een vrouw in Londen.

De storm trok maandagochtend over Nederland, waar in Amsterdam een toeriste omkwam onder een door rukwinden gevelde boom. Ook Duitsland kreeg het zwaar te verduren. Daar zijn maandag minstens vier doden gevallen, terwijl er zondag al twee doden te betreuren vielen. In Denemarken viel één dode. Even ten noorden van de hoofdstad Kopenhagen werd een man dodelijk getroffen door een vallende steen.

Volgens meteorologen was de storm een van de zwaarste die Groot-Brittannië de afgelopen jaren heeft getroffen. Het Britse Met Office heeft op het Isle of Wight windsnelheden van 159 kilometer per uur gemeten. De storm had orkaankracht, maar mocht volgens weerkundigen geen orkaan heten omdat dat weerverschijnsel doorgaans elders en op een andere manier ontstaat.

De Zweedse meteorologische dienst SMHI vaardigde maandag een waarschuwing uit voor extreem weer. De storm trekt in de loop van maandag naar het noordoosten en bereikt naar verwachting in de loop van de avond de Zweedse kust.

De SMHI waarschuwde dat de storm 'groot gevaar' kan opleveren voor de bevolking. De weerdienst houdt rekening met windsnelheden boven de honderd kilometer per uur. Ook wordt hoogwater verwacht.