Berlijn: Swift-verdrag opschorten om 'misbruik' VS

Chuck-N0rr1s

De Verenigde Staten gebruiken het zogeheten Swift-verdrag met de Europese Unie niet alleen voor de bestrijding van terrorisme, maar ook voor economisch inlichtingenwerk. Die verdenking heeft de Duitse minister van justitie maandag uitgesproken. De EU moet het akkoord over de uitwisseling van informatie over internationaal betalingsverkeer daarom opschorten, vindt minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

"Lucht geven aan onze verontwaardiging is niet genoeg", zei de minister van justitie op rbb-Inforadio. De opschorting van het verdrag 'zou de Amerikanen duidelijk maken dat de EU haar koers verlegt'.

De onafhankelijke Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (kortweg Swift), die gevestigd is in Brussel, handelt het betalingsverkeer van duizenden banken in de hele wereld af. Een jaar of zeven geleden doken de eerste berichten op dat de VS sinds 2001 meegluurden en -luisterden met het betalingsverkeer dat via het particuliere Swift verloopt.

De VS en de EU sloten daarop een overeenkomst die de VS beperkt toegang bood tot de Swift-gegevens. Zo hoopte de EU de financiering van terroristische activiteiten tegen te gaan, maar tegelijkertijd ook de privacy van Europese burgers te beschermen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet vrijdag al doorschemeren dat ze het Swift-verdrag nog eens tegen het licht wil houden. Voor het opschorten van de onderhandelingen over een handelsakkoord met Washington voelt ze minder.

Het Europees Parlement riep de Europese Commissie woensdag op het Swift-verdrag op te schorten.