Opstelten wil meer doen tegen cyberspionage

Redactie

De overheid wil de komende jaren meer doen om spionage via internet tegen te gaan. Dat staat in de nieuwe Nationale Cyber Security Strategie die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag heeft gepresenteerd.

De inlichtingendiensten krijgen meer capaciteit om zich te weren tegen cyberdreigingen. Ook wordt meer aan bewustwording gedaan. "Daarnaast zal de overheid prioriteit geven aan de betere bescherming van de gegevens die burgers met de overheid delen en hen meer transparantie over dit beheer geven", staat in het stuk.

Opstelten laat verder in kaart brengen welke digitale systemen van vitaal belang zijn, zodat deze extra kunnen worden beschermd. Zo wordt onderzocht of een apart ict-netwerk voor 'vitale processen' mogelijk en wenselijk is. Ook wordt gekeken naar een eigen, extra beveiligde 'cloud' voor de overheid.

In het stuk wordt niet verwezen naar het schandaal rondom het onderscheppen van telefoon- en internetgegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA. "Diverse staten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in cybercapaciteiten en beschikken daardoor over zeer geavanceerde mogelijkheden", wordt wel geconstateerd.