Clubforum uit harde kritiek op leiding PSV

Maarten (rubbereend)

De leiding van PSV moet haar beleid fors veranderen. Die conclusie valt te lezen in een rapport van het clubforum dat in handen is gekomen van Voetbal International. Het 'ontbreekt PSV aan een langetermijnvisie en strategie die is verbonden aan de club en niet aan personen', concludeert het forum.

Het forum stelde een halfjaar geleden na teleurstellende resultaten en wangedrag van enkele spelers een onderzoek in naar de clubcultuur bij PSV. De directie, supporters, personeel, (oud-)bestuurders, sponsors en journalisten werden geïnterviewd.

Technisch manager Marcel Brands werkt volgens het forum zonder beleidsplan. PSV wordt daarom geadviseerd een technische commissie op te zetten. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het huidige beleid zorgt voor 'spanningen en een gevoel van onbehagen. Het ontbeert PSV aan verbinding op alle niveaus'. Personeel en vrijwilligers voelen zich niet gewaardeerd door de clubleiding.

Ook zijn de raad van commissarissen en de directie volgens het forum te nauw met elkaar verweven. Het is de vraag of de raad in staat is om 'het gewenste toezicht uit te oefenen op de directie'.

Naast alle kritiek hebben de geïnterviewden goede woorden over voor de financiële herstructurering onder leiding van directeur Tiny Sanders. Het opnemen van oud-spelers in de staf kan ook op complimenten rekenen. PSV, dat niet direct beschikbaar was voor een reactie, wilde het rapport geheimhouden.