Japan: Tepco moet 'drastische maatregelen' nemen

Redactie

De Japanse nucleaire toezichthouder NRA heeft de beheerder van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi maandag opgedragen drastische maatregelen te treffen om een einde te maken aan de lange reeks fouten en problemen bij de opruimwerkzaamheden bij het complex.

Voorzitter van de NRA Shunichi Tanaka maakt zich grote zorgen over de groeiende problemen bij de kerncentrale, die in maart 2011 door een aardbeving en een tsunami werd verwoest. Zo zijn er enorme hoeveelheden radioactief koelwater weggelekt. Tanaka noemde de 'domme fouten' die veelal het gevolg zijn van menselijk falen een teken van een verslechterende moraal en een afnemend gevoel van verantwoordelijkheid. Tepco onderkent de problemen en schreef kortgeleden in een rapport dat de medewerkers onder grote druk staan. Hierdoor zijn ze geneigd het niet zo nauw te nemen met de regels. Dit heeft tot gevolg dat er fouten worden gemaakt. Soms is er bovendien onduidelijkheid over taken of procedures.

De baas van Tepco, Naomi Hirose, zei maandag moeite te hebben om voldoende personeel te vinden. Hirose heeft beloofd om medewerkers van andere locaties naar Fukushima te sturen om te helpen bij de opruimwerkzaamheden.

Het was de eerste keer dat de NRA en Hirose in overleg gingen. Daarmee hoopt Tanaka de kritiek op de NRA weg te nemen. De nucleaire waakhond viel eerder onder het ministerie van handel en industrie, maar zou te nauwe banden onderhouden met de energiesector. Dit leidde vorig jaar tot de oprichting van de NRA als onafhankelijk instituut.