'Australië moet Syrië-gangers weren'

Redactie

De Australische regering moet Australiërs die deelgenomen hebben aan de strijd in Syrië niet meer toelaten. Dat heeft de voormalige Australische minister van buitenlandse zaken Bob Carr maandag gezegd. De veiligheidsdiensten vrezen dat Australiërs die geradicaliseerd zijn door de strijd in Syrië een bedreiging vormen voor de veiligheid in eigen land.

Carr, die tot vorige maand de ministerspost bekleedde, zei tegen tv-zender ABC dat het ministerie van buitenlandse zaken niet van plan is om Syrië-gangers de toegang tot Australië te weigeren, omdat de strijders daarmee stateloos zouden worden. Carr drong er bij de regering op aan toch een oplossing te vinden.

"Australiërs zijn terecht beducht op mensen die daar ervaring hebben opgedaan in de strijd en terugkeren naar Australië, vervuld van een moordzuchtige ideologische kronkel", aldus Carr. "We moeten verder onderzoeken of het op enigerlei wijze mogelijk is te voorkomen dat mensen terugkeren."

In een verklaring liet de regering weten zich ernstige zorgen te maken. "Een eventueel onderzoek naar Australiërs die betrokken zijn bij het conflict in Syrië is een zaak voor de handhavers van de wet."

Volgens Shandon Harris-Hogan, een deskundige op het gebied van radicalisering in Australië, zijn zo'n tachtig Australiërs afgereisd naar Syrië. Andere bronnen spreken zelfs van tweehonderd Australiërs. Volgens Harris-Hogan zijn ongeveer tien strijders inmiddels teruggekeerd. Geen van hen is aangeklaagd.


Er zijn vrij veel Australiërs met Libanese roots (nu eentje minder)