FOK!filmblik: Tenebrae (1982)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag komen we weer een pareltje van de Italiaanse grootmeester Dario Argento tegen, die op 28 oktober 1982 voor het eerst op het witte doek te zien was. Met Tenebrae, ook wel uitgebracht onder de titel Tenebre, keerde Argento terug naar de giallo, een genre dat mede door hem populair was geworden.

Tenebre

In Tenebrae draait het om Peter Neal (Anthony Franciosa), een Amerikaanse schrijver van horrorboeken die in Italië is om zijn nieuwste boek te promoten. Dan ontdekt men dat een moordenaar door het boek van Neal wordt geinspireerd om zijn moorden uit te voeren. De schrijver helpt de poltie bij het onderzoek maar dat had hij dus beter niet kunnen doen. Wat volgt is namelijk een dodelijk kat-en-muisspel tussen de schrijver en de psychopaat.

Tenebre 1

Dario Argento liet zich voor deze film inpireren door een angstaanjagende ervaring uit zijn verleden. Rond 1980 werd de cineast een periode elke dag opgebeld door een gestoorde fan. Uiteindelijk bekende de fan dat hij de filmmaker wilde vermoorden. Gelukkig bleef het bij loze woorden maar Argento zou dit als één van de meest benauwende momenten uit zijn leven rekenen, maar werd ook geinspireerd tot het schrijven van het script voor Tenebrae. In Groot Brittannië mocht Tenebrae niet uitgebracht worden en werd op de beruchte 'video nasty'-lijst gezet. Ook in vele andere landen had men problemen met het expliciete geweld en werd regelmatig in de film geknipt. In Duitsland staat de film nog steeds op de zwarte lijst en als het aan de Duitse censuurraad ligt zal daar voorlopig geen verandering in komen.

Tenebre 2

Tenebrae kende ook een sterke soundtrack van de groep Goblin, die speciaal voor deze film weer bijeen kwamen. Van de soundtrack, die in 1982 werd uitgebracht bij Cinevox, verscheen in 1997 op hetzelfde label een expanded versie met elf bonustracks.