Israël laat volgende cohort Palestijnen vrij

Chuck-N0rr1s

Israël laat opnieuw 26 langdurig gedetineerde Palestijnen vrij. De Israëlische regering gaf zondag groen licht voor de vrijlating, die Israël afgelopen zomer had beloofd om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen vlot te trekken.

Het is de tweede van in totaal vier lichtingen van 26 gevangenen die op vrije voeten komen. In augustus liet Israël volgens afspraak het eerste kwart van de 104 langgestrafte gedetineerden vrij.

Onder bemiddeling van de Verenigde Staten kwamen Israël en de Palestijnen afgelopen zomer overeen het vredesoverleg te hervatten. Beide partijen deden daartoe concessies. De regering van premier Benjamin Netanyahu zegde onder meer toe gevangenen vrij te laten.

De regering-Netanyahu trotseert met die toezegging de woede van de nabestaanden van de slachtoffers van de uit de gevangenis ontslagen Palestijnen. Een flink aantal van de gedetineerden was betrokken bij aanslagen op Israëliërs. Om het verzet tegen de maatregel tegemoet te komen wil Netanyahu toestemming geven voor de bouw van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied.

De namen van de 26 Palestijnen worden twee dagen voor hun vrijlating bekendgemaakt om Israëliërs in de gelegenheid te stellen beroep aan te tekenen. De rechter verwerpt dergelijke protesten echter doorgaans.

Ook bij de vrijlating van de eerste lichting gevangenen kondigde Israël de bouw van nieuwe nederzettingen aan. De Palestijnen reageerden destijds verontwaardigd. Ze spraken van een klap in het gezicht van hen en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, door wiens bemiddelingspogingen het vredesoverleg weer van de grond is gekomen.