FOK!filmblik: Shocker (1989)

dekatophetspek

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een film tegen die op 27 oktober 1989 voor het eerst op het witte doek te zien was. In de film van Wes Craven, de regisseur die eerder naam had gemaakt met Last House on the Left, The Hills Have Eyes en de succesvolle Nightmare on Elm Street-reeks, zien we hoe een ter dood gebrachte seriemoordenaar terugkeert uit de dood om wraak te nemen op de persoon die hem op de electrische stoel bracht.

shocker

Horace Pinker (Mitch Pileggi) is een tv-reperateur die zijn gereedschap het liefst gebruikt om hele families af te slachten. Een tiener genaamd Jonathan Parker (Peter Berg) heeft nachtmerries waarin hij de psychopaat aan het werk ziet. Nadat een groot deel van Jonathans familie al aan een schroevedraaier geregen is wordt de moordenaar op aanwijzingen van Jonathan opgepakt en geëlectrocuteerd. Pinker bleek in zijn vrije tijd ook een fanatiek duivelaanbidder te zijn en de geest van de massamoordenaar weet tijdens de executie aan zijn lichaam te ontkomen. Pinker kan zich vanaf dat moment via andere lichamen, het electriciteitsnet en tv-kanalen verplaatsen. Het dodelijke kat-en-muisspel kan beginnen.

shocker 1

Net als in Wes Craven's The Nightmare on Elm Street en The Serpent and the Rainbow spelen ook in Shocker dromen weer een grote rol. Mitch Pileggi kenden we natuurlijk al van zijn rol van Walter Skinner in de epische tv-serie The X-Files en het is dan ook erg leuk om te zien dat de acteur net zo gemakkelijk een enorme psychopaat neer kan zetten.

shocker 2

Shocker werd gemaakt met een relatief laag budget van slechts 5 miljoen dollar en werd in tien weken opgenomen. Begin 2013 liet Wes Craven in een interview weten dat hij graag remakes zou maken van zijn films The People Under the Stairs en Shocker. In dit geval durven wij nu ongezien al te zeggen; doe ons het origineel maar!