'Leg gesprekken met VS stil om spionage'

Chuck-N0rr1s

De Europese Unie moet de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag tijdelijk stilleggen vanwege het afluisterschandaal rond de geheime dienst NSA. Dat heeft voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement donderdag gezegd op een Europese top in Brussel.

"Als we naar de onderhandelingen gaan met het gevoel dat de tegenpartij al precies weet wat we willen, is het beter om even te stoppen", zei Schulz op een persconferentie. "Als zou blijken dat de EU de VS afluistert, zouden de Amerikanen precies hetzelfde zeggen."

Schulz benadrukte voorstander te zijn van een vrijhandelsakkoord met de VS. De onderhandelingen, die deze zomer van start gingen, zouden volgens de voorzitter van het Europees Parlement weer verder moeten gaan zodra duidelijk is dat er niet wordt afgeluisterd.

Woensdag werd bekend dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het verleden waarschijnlijk is afgeluisterd door de NSA. Duitsland is daar woedend over. Het schandaal werpt een schaduw over de Europese top, die donderdagavond en vrijdagochtend wordt gehouden.