Slachtoffer brand Leeuwarden gestikt

anoniem_22072019025900

De 24-jarige student die afgelopen weekend omkwam bij een grote brand in Leeuwarden is door verstikking om het leven gekomen. Hij was niet verbrand. De man werd gevonden op een binnenplaats, waar hij naartoe was gevlucht.

Brandweerlieden die hem probeerden te redden, wisten op een paar meter afstand van hem te komen, maar moesten terugkeren omdat ze een ladder nodig hadden en hun ademlucht moesten verversen. Terugkeren bleek vervolgens niet meer mogelijk, is donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie van de gemeente, de brandweer, politie en het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer had de hulpdiensten laten weten vanwege de zware rookontwikkeling zijn woning niet meer zelfstandig te kunnen verlaten via de gang of het trappenhuis. De man bereikte via een raam de binnenplaats.

Brandweerlieden hebben via een balkon en vervolgens daken geprobeerd de binnenplaats te bereiken. Dat lukte, maar om af te dalen was een ladder nodig en die hadden ze niet. De brandweerlieden zagen het slachtoffer via een warmtebeeldcamera liggen, maar er was geen verbaal contact. De brandweermannen moesten vervolgens terugkeren.

Het telefonische contact tussen het slachtoffer en de hulpdiensten was op dat moment al enige tijd verbroken, waardoor al voor zijn leven werd gevreesd. Uiteindelijk konden de brandweerlieden niet weer terugkeren naar de binnenplaats, omdat de brand te veel was uitgebreid. Toen de brand onder controle was, is het lichaam van het slachtoffer geborgen.