Justitie VS wil therapie voor Heleen Mees

anoniem_22072019025900

De uitspraak in de zaak tegen Heleen Mees is uitgesteld tot 9 januari. De openbaar aanklager wil dat de econome een hulpprogramma volgt. De advocaat van Mees heeft tot 22 november de tijd te reageren op de nieuwe eis, waarna de rechter dan in januari zijn oordeel velt. Dat meldt zakenblad Quote op zijn website.

De Nederlandse econome stond donderdag in New York terecht voor het stalken en seksueel intimideren van collega-econoom Willem Buiter. Mees werd bijgestaan door advocaat Ira London, bekend van de zaak tegen Al-Qaida-kroongetuige Jamal Ahmed al-Fadl.

De econome had een affaire met de getrouwde Buiter, die voor de Citigroup werkt. Toen de affaire voorbij was, zou ze hem hebben lastiggevallen door honderden intimiderende mails te sturen en hem via Skype te stalken.

Buiter, die in Nederland werd geboren maar tegenwoordig een Amerikaans paspoort heeft, deed aangifte en Mees werd in juli opgepakt. Een paar dagen later kwam ze op borgtocht vrij. Volgens de aanklacht zou ze compromitterende foto's van zichzelf hebben verstuurd, maar ook foto's van dode vogels en ernstige verwensingen. London liet diverse media weten dat de mailwisseling van twee kanten kwam.

Mees was heel optimistisch over de zaak. Ze liet vorige week via Twitter weten op 3 november de marathon van New York te gaan rennen.

De 44-jarige Mees woont al jaren in New York en gaf onder meer les aan de New York University. Ze is vooral bekend door diverse tv-optredens en haar columns voor NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad.