'Draagvlak coalitie gestegen door akkoord'

Redactie

De coalitiepartijen profiteren van het begrotingsakkoord. In De Stemming, de peiling van Eenvandaag en GfK Intomart is er winst voor de regeringspartijen VVD en PvdA. Volgens het programma stijgt hiermee het draagvlak van de coalitie in de peilingen voor het eerst sinds een halfjaar. De PVV blijft virtueel de grootste partij.

De VVD stijgt met een zetel naar 21, de PvdA krijgt er vier en komt uit op zestien stuks. Van de partijen waarmee de coalitie het eens werd over de begroting voor volgend jaar boeken alleen D66 en de ChristenUnie winst. Zij krijgen er beide een zetel bij en komen uit op respectievelijk achttien en acht. De SGP blijft op drie zetels staan.

Verder wint de SP een zetel om op 25 uit te komen, net als de Partij voor de Dieren, die op drie uitkomt. Bij het CDA (vijftien) verandert er niets. Verlies is er voor de PVV van Geert Wilders, die vier zetels kwijtraakt. Hij is met 27 stuks nog wel steeds de grootste partij in de peiling. Ook GroenLinks verliest een zetel en heeft er nu vier. Het vertrek van Henk Krol werkt ook door bij 50Plus: de ouderenpartij verliest zes zetels om op acht uit te komen.