Opnieuw vulkaanuitbarsting in Indonesië

Redactie

Een vulkaan in het westen van Indonesië is donderdag uitgebarsten en heeft de omgeving onder een dikke laag as begraven. Duizenden omwonenden, die pas net weer thuis waren na een eerdere uitbarsting enkele weken geleden, zijn geëvacueerd.

Vulkaan Sinabung spuwde een aswolk uit die tot drie kilometer hoogte reikte. De vulkaan stootte geen lava of brokstukken uit.

Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen en heeft de uitbarsting ook geen grote schade veroorzaakt, aldus de autoriteiten. In totaal zijn ruim 3300 mensen geëvacueerd, veelal mensen uit twee dorpen die op minder dan drie kilometer van de vulkaan liggen.

Sinabung barstte vorige maand ook al uit, voor het eerst in drie jaar. Vijftienduizend mensen sloegen toen op de vlucht. De laatste grote uitbarsting stamt uit 2010. Toen kwamen twee mensen om en werden meer dan dertigduizend mensen gedwongen het gebied te verlaten. Wetenschappers werden verrast door de uitbarsting in 2010, omdat de vulkaan zich de vierhonderd jaar daarvoor koest had gehouden.