Timmermans drong aan op minder kernwapens

Redactie

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft er bij de Verenigde Staten op aangedrongen het aantal tactische kernwapens in Europa terug te dringen. Dat blijkt uit een brief over nucleaire ontwapening die Timmermans donderdag aan de Tweede Kamer stuurde.

De bewindsman kaartte de kwestie vorige maand aan bij zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Timmermans heeft tijdens dit gesprek 'benadrukt' dat de rol van tactische kernwapens de afgelopen jaren 'drastisch veranderd is' en dat Nederland ernaar streeft om op termijn al deze wapens te verwijderen uit Europa en Rusland.

Kerry antwoordde dat de VS ook minder kernwapens wil, maar dat het gesprek hierover met Rusland 'helaas weinig vooruitgang kent', schrijft Timmermans. Vooruitgang in de onderhandelingen tussen beide grootmachten en overeenstemming binnen de NAVO is nodig om verdere stappen te kunnen zetten, aldus beide ministers. Rusland heeft een 'veelvoud' aan tactische kernbommen in vergelijking met het aantal waarover de NAVO in Europa beschikt.

In zijn brief herhaalt Timmermans verder dat Nederland streeft naar een wereld zonder kernwapens. Hij wil dit ideaal bereiken via vier wegen: het bevorderen van de internationale rechtsorde, het voorkomen van nucleair terrorisme, betere naleving en handhaving van internationale normen en regels en het bevorderen van diplomatieke onderhandelingen die moeten leiden tot minder kernwapens.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is weliswaar al veel vooruitgang geboekt met het terugdringen van het aantal kernwapens, maar volgens Timmermans is er geen aanleiding tot zelfgenoegzaamheid. "Het aantal uitdagingen waarvoor de wereld zich op dit gebied gesteld ziet is enorm en zal ook de komende decennia onze aandacht eisen."

Het wereldwijde kernwapenarsenaal bestaat volgens openbare bronnen nog altijd uit ruim zeventienduizend kernwapens, waarvan de meeste een vernietigende kracht hebben die vele malen groter is dan de bommen die Hiroshima en Nagasaki aan het eind van de Tweede Wereld van de aardbodem veegden. Het grootste deel van deze kernwapens is in het bezit van de VS en Rusland.

Ook op Nederlands grondgebied zijn nog steeds kernwapens gestationeerd. Het is een publiek geheim dat Amerikaanse kernbommen liggen op de vliegbasis Volkel, al wil de regering dat bevestigen noch ontkennen.