VDH wil aantal zwemnummers op Spelen halveren

Pino112

Pieter van den Hoogenband wil dat drastisch wordt gesneden in het aantal zwemnummers op de Olympische Spelen. Dat schrijft de oud-zwemmer donderdag in zijn column in De Telegraaf. In plaats van twintig zouden er tien zwemnummers moeten zijn. 'VDH' denkt hiermee de zwemsport op langere termijn te redden.

In de plannen van Van den Hoogenband blijven van alle vier de zwemslagen de 100 meter behouden. In de vrije slag moeten ook de 50 en 200 meter in stand blijven 'omdat dat nu eenmaal de snelste slag is'. Verder wil de drievoudig olympisch kampioen de 400 meter wisselslag, de 1500 meter vrije slag en de estafettenummers 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag behouden.

De oud-kampioen wijst erop dat er in veel andere sporten minder plakken te verdienen zijn. "Less is more. Minder is meer."

De 35-jarige Van den Hoogenband pleit ervoor dat de KNZB met zijn plannen langsgaat bij de Europese zwembond LEN en wereldzwembond FINA. "Wees niet bang en ga eens de dialoog aan met mensen op de werkvloer. Desnoods samen met een paar bondgenoten."