EU-Parlement eist druk op Rusland

Redactie

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie druk uitoefent op Rusland om de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrij te krijgen. De Europese Raad en de Europese Commissie delen de verontwaardiging over het Russische optreden, maar beloofden geen verdere actie, zo bleek tijdens een debat woensdag in Straatsburg.

De Raad, Commissie en het Parlement noemden het buitenproportioneel dat Rusland de opvarenden had aangeklaagd wegens piraterij. Op dat moment was nog niet bekend dat de aanklachten inmiddels zijn afgezwakt tot het minder ernstige 'vandalisme', waar bovendien een minder lange gevangenisstraf op staat.

Eurocommissaris Janez Potocnik wees er bovendien op dat de Russische olieboringen in de Noordelijke IJszee het milieu kunnen schaden. Dat er ook twee journalisten worden vastgehouden is een bedreiging van de persvrijheid, aldus de Litouwse onderminister van buitenlandse Zaken Vytautas Levkevicius, die namens de Raad sprak.

Nederland kreeg lof toegezwaaid, omdat het Rusland voor het Zeerechttribunaal heeft gedaagd. Maar CDA'er Wim van de Camp verwacht meer: "Wat kunnen de Raad en de Commissie doen om ze vrij te krijgen?" Samen met andere Europarlementariërs verzocht hij dat de zaak wordt aangekaart tijdens de Europese top in Brussel donderdag en vrijdag.

Zij kregen daarover geen harde toezeggingen. Eurocommissaris Potocnik putte hoop uit Ruslands verklaring dat het open staat voor een regeling, ook al erkent het het Zeerechttribunaal niet. Leskevicius beloofde dat hij de zaak 'nauwlettend zou volgen'.