Prudhomme wuift kritiek over kasseienrit Tour weg

Boris (borisz)

Christian Prudhomme heeft de keuze voor een kasseienrit woensdag bij de presentatie van het parcoursschema verdedigd. Volgens de tourdirecteur horen kasseien nu eenmaal bij het wielrennen. "Het zou raar zijn om de kasseien te vermijden als we in Noord-Frankrijk zijn." Daarnaast wees hij op het spanningselement die de kasseien met zich meebrengen.

In de vijfde rit van Ieper naar het Franse Arenberg moeten in juli negen kasseienstroken van in totaal vijftien kilometer bedwongen worden. Een groot deel daarvan is bekend van Parijs-Roubaix.

De laatste keer dat in de Tour over kasseien moest worden gereden, in 2010, deed dat veel stof opwaaien. De kans op valpartijen is levensgroot, zeker in de eerste tourweek, waarin de favorieten als de dood zijn tijdverlies op te lopen.

Drie jaar geleden was favoriet Fränk Schleck het voornaamste slachtoffer. Hij moest door een val direct de ronde verlaten. Overigens zei Prudhomme dat de kasseienstroken nog voor de Tour worden gerenoveerd.

De beginfase van de 101e editie van de Tour staat voor een groot deel in het teken van de Eerste Wereldoorlog, die volgend jaar exact honderd jaar geleden uitbrak. Verschillende slagvelden zullen worden doorkruist. Zo lag Ieper aan de frontlinie. In Arras, startplaats van de zesde rit, is een grote oorlogsbegraafplaats.

Gérardmer, de finishplaats van de achtste etappe, kent voor Nederland een bijzonder tintje. In 2005 zorgde Pieter Weening daar voor de laatste Nederlandse etappezege. In deze rit krijgen de renners voor het eerst serieuze bergen voor de kiezen.

De tour start op 5 juli met een rit in lijn van Leeds naar Harrogate. Na twee vlakke etappes moet het peloton in de derde en laatste rit over Brits grondgebied voor het eerst echt aan de bak. De finish van de etappe in Londen is vrijwel identiek aan de olympische finale van vorig jaar. Alexandre Vinokourov zegevierde destijds.