Tientallen Noord-Hollanders melden zich na beving

Redactie

Het KNMI heeft tot woensdagmiddag zo'n veertig meldingen binnengekregen van mensen die de aardbeving tussen Bergen en Castricum dinsdagavond hebben gevoeld. De meldingen kwamen vooral uit Castricum, Limmen en Egmond. Er is één melding van schade.

De beving vond rond 23.00 uur plaats op zo'n zeven kilometer uit de kust en had een kracht van 2,5. Het KNMI spreekt van een lichte beving. De locatie van de beving ligt in de buurt van een gasveld in de Noordzee. Mogelijk is er een verband met gaswinning. Dit wordt onderzocht. Het KNMI vraagt mensen die trillingen hebben gevoeld een enquêteformulier in te vullen.

Een lid uit de gemeenteraad van Castricum heeft het college van burgemeester en wethouders om opheldering gevraagd over de aardbeving. Raadslid Ron de Haan van De Vrije Lijst wil onder meer weten of het gemeentebestuur 'Groningse toestanden' kan uitsluiten.

De gemeente heeft op haar website al aan dat er geen aanleiding is om te verwachten dat er vaker of zwaardere bevingen zullen plaatsvinden. De laatste jaren worden volgens het KNMI wel vaker aardbevingen op de Noordzee geregistreerd, die dicht bij gasvelden liggen. Deze bevingen waren echter wel op grotere afstand van de kust.