Meldpunt autisme ontvangt klachten over 48 scholen

Redactie

In de zomermaanden zijn meldingen binnengekomen over 48 mbo-scholen die jongeren met autisme zouden hebben geweigerd. Dat laat het Meldpunt AUTI-Weigerscholen woensdag weten. Het meldpunt was van juli tot eind september actief. De Inspectie van het Onderwijs laat weten met drie mbo-instellingen te gaan praten.

In totaal dienden 155 jongeren klachten in. Van hen heeft 95 procent een vorm van autisme. Veel jongeren kregen volgens het meldpunt te horen dat zij niet geschikt waren voor het type onderwijs waarvoor ze zich hadden aangemeld.

"Instellingen moeten in principe ook jongeren met een beperking onderwijs kunnen bieden", laat een woordvoerder van de inspectie weten. De inspectie gaat bij de scholen onderzoeken wat het beleid is.

De drie instellingen waar de inspectie onderzoek naar verricht kregen meer dan tien klachten van autisten. Het meldpunt is een initiatief van Start Foundation. De club, voortgekomen uit uitzendbureau Start, zet zich in voor doelgroepen 'voor wie banen niet op het oprapen ligt'.