Ferrari overwoog Kubica aan te trekken

Peterselieman

Het Formule 1-team Ferrari heeft in het verleden overwogen om Robert Kubica voor het seizoen 2012 aan te trekken, zo heeft teambaas Stefano Domenicali laten weten. Dit was in de periode dat de Pool voor Lotus reed en hij nog niet zijn rallyongeval had gehad.

Kubica crashte in februari 2011 met een rallywagen, waarbij een vangrail de bolide doorboorde. De coureur liep aan de rechterzijde van zijn lichaam zware verwondingen op, waarna vele operaties en een herstelperiode volgden. Hij kroop onder meer in de simulator van Mercedes, maar zijn rechterpols functioneerde niet meer optimaal, waardoor Kubica de Formule 1 uit zijn hoofd heeft moeten zetten. Momenteel leidt de Pool in het WRC2-kampioenschap en maakt hij volgende maand in Wales de overstap naar het hoogste rallyniveau.

Domenicali: "We hielden hem in de peiling. Jammer genoeg denk ik niet dat hij terug zal kunnen keren door fysieke beperkingen. Hij zal moeite hebben in een aantal situaties waarin snel reageren vereist is. Het is erg jammer."

Ferrari weet hoe het is om een coureur na een ongeval weer een kans te geven, want Felipe Massa stapte in 2010 ondanks het veerincident in Hongarije 2009 gewoon weer in de bolide. De Braziliaan hield volgens Domenicali geen schade over aan zijn ongeval, waardoor het verantwoord was om hem weer te laten racen. "Als Felipe niet aan onze verwachtingen heeft voldaan dan komt dat met name door zijn hooggevoeligheid voor de nerveuze achterzijde van de bolide. In 2008 echter pakte hij bijna de titel en ik beschouw hem dan ook als wereldkampioen."

Na dit seizoen met Massa bij Ferrari plaatsmaken voor Kimi Räikkönen die in zijn eerste jaar in Italiaanse dienst meteen de 2007-wereldtitel greep. De Fin zou hierna nog twee jaar lang de teamgenoot van Massa zijn voordat hij door Fernando Alonso vervangen werd.