Plasterk noemt afluisteren VS onacceptabel

Redactie

Het is niet acceptabel als blijkt dat de Verenigde Staten in Nederland mensen afluisteren, zonder medeweten van de overheid. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdagavond gezegd in het tv-programma Pauw & Witteman.

"Ik vind het niet acceptabel dat Amerikanen hier mensen gaan afluisteren", zei Plasterk. "Als zij denken: hee, in Nederland zit iemand een bom te maken, dan wil ik dat ze eerst contact opnemen met de AIVD en het volgens de Nederlandse wet gebeurt."

Plasterk erkende dat hij niet weet of de Verenigde Staten mensen in Nederland afluisteren. Hij probeert daarover duidelijkheid te krijgen van de Amerikanen, tot nu toe tevergeefs. Afluisteren is 'wel iets anders' dan registreren welke telefoonnummers met elkaar bellen, zei Plasterk.

Maandag bleek dat de Amerikaanse geheime dienst NSA in een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland heeft geregistreerd. Volgens Plasterk gaat het hierbij mogelijk om de ongeveer zestigduizend gesprekken die dagelijks tussen Nederland en de VS worden gevoerd. Daarvoor heeft hij echter geen bewijs.

Plasterk zei verder dat hij er niet voor voelt de klokkenluider Edward Snowden naar Nederland te halen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer, zoals de SP wil. "Snowden wordt gezocht en we hebben een uitleveringsverdrag met de VS, dus dit zal problemen opleveren. Ik ben er niet voor."