Nieuwe beste kok van Nederland

anoniem_22072019025900

Sergio Herman moet zijn plek als beste kok van Nederland afgeven aan Jannis Brevet. Hij heeft met zijn Inter Scaldes, te vinden in het Zeeuwse Kruiningen, het beste restaurant van Nederland volgens de nieuwe editie van restaurantgids Lekker, die maandag is verschenen. Het restaurant Oud Sluis van Herman stond negen jaar lang op de eerste plaats.

Het driesterrenrestaurant komt niet meer in de gids voor, omdat het dicht gaat. Herman serveert op 22 december de laatste dis in Oud Sluis en zet zijn culinaire carrière voort met een nieuw restaurant in Antwerpen, The Jane. Inter Scaldes zit net als het restaurant van Herman in Zeeland. Het restaurant heeft al jarenlang twee Michelinsterren.

De tweede plaats op de Lekker-lijst is voor restaurant Boreas in het Brabantse Heeze. De Leest in het Gelderse Vaassen staat op nummer drie. Het befaamde De Librije van topkok Jonnie Boer kukelt daarmee uit de top drie en moet het doen met de vierde plek op de ranglijst. Het restaurant Librije's Zusje stijgt wel zeventien plaatsen en komt op plek 59 terecht.

Andere opvallende dalers zijn Beluga van Hans van Wolde en Toine Hermsen en zijn gelijknamige restaurant. De twee topkoks kondigden dit jaar aan te stoppen met 'culinaire poeha', waardoor ze een val maken naar respectievelijk de 99e en honderdste plek op de lijst. Het blad kondigt aan de koerswijziging van de twee restaurants af te wachten.