Brabantse pastoor krijgt postuum Yad Vashem

anoniem_22072019025900

Een Brabantse pastoor wordt na zijn dood onderscheiden omdat hij joden liet onderduiken in zijn parochie in het Brabantse Maren. Pastoor Gerard Cox, die in 1978 overleed, wordt woensdag postuum geëerd met de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding. Dat maakte de gemeente Oss maandag bekend.

Een van de joden die Cox uit handen van de nazi's wist te houden, is aanwezig bij de uitreiking. Cox nam de vrouw en een paar van haar familieleden op in zijn parochie en werd daarbij geholpen door zijn personeel.

De onderscheiding bestaat uit de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren, die de staat Israël geeft aan niet-joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben geholpen. In Nederland hebben ruim vijfduizend mensen de eretitel ontvangen.

Cox wordt postuum onderscheiden met een medaille en een oorkonde. Later wordt zijn naam in een muur in Jeruzalem gebeiteld. De burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans, neemt de prijs woensdag in ontvangst in de Synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.