Lichamelijk gehandicapten steeds eenzamer

anoniem_22072019025900

Mensen met een lichamelijke beperking voelen zich steeds vaker eenzaam. Van de mensen met een lichamelijke beperking gaf in 2009 nog elf procent aan sterk eenzaam te zijn. Vorig jaar was dit gestegen tot zeventien procent, meldt gezondheidsinstituut Nivel maandag na onderzoek.

Vooral bij mensen met een ernstige lichamelijke beperking speelt het probleem: 28 procent voelt zich sterk eenzaam. Van de gehele bevolking geeft gemiddeld bijna een op de tien mensen aan zich sterk eenzaam te voelen. Waardoor de eenzaamheid is toegenomen, is niet duidelijk, zegt Nivel-onderzoeker Tineke Meulenkamp.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer mensen met een lichamelijke beperking, maar ook meer ouderen, vrijwilligerswerk zijn gaan doen. In 2012 deed 52 procent van de ouderen en 27 procent van de mensen met een lichamelijke beperking vrijwilligerswerk, tegenover nog respectievelijk 39 en negentien procent in 2009.

Of de afgelopen jaren ook meer ouderen eenzaam zijn geworden, is niet bekend. Hierover zijn geen cijfers uit 2009 beschikbaar. "Wat we zien is dat ook de behoefte om te participeren is toegenomen. Met name de afgelopen twee jaar is meer beweging te zien op deze gebieden", zegt Meulenkamp. Eerder onderzoek wees uit dat mensen die geen vrijwilligerswerk doen niet vaker eenzaam zijn dan mensen die dit wel doen.

De trend dat meer mensen vrijwilligerswerk doen, sluit volgens Meulenkamp aan bij de doelstellingen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de invoering van de Wmo in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor beleid op het gebied van vrijwilligerswerk en mantelzorg.