Strengere regels voor cosmetische ingrepen

Redactie

Cosmetische ingrepen zijn straks alleen nog bestemd voor volwassenen. Verder mogen alleen gediplomeerde artsen dergelijke ingrepen doen en moeten cosmetische programma's op televisie waarschuwende teksten vertonen. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu mogen schoonheidsspecialisten nog permanente rimpelvullers plaatsen, maar dat moeten ze straks overlaten aan bevoegd medisch personeel. Waarschijnlijk geldt dat later ook voor huidbehandelingen met lasertechniek.

Verder moeten televisiekijkers van make-overshows worden gewaarschuwd dat niet alle ingrepen succesvol zijn. Volgens Schippers is er nu te vaak aandacht voor 'hoe mooi het kan worden' zonder te wijzen op de risico's. Ze stelt dat ingrepen kunnen leiden tot flinke schade.

De minister stelt dat jongeren minder goed kunnen overzien wat de consequenties zijn van een ingreep. Dergelijke operaties mogen wat haar betreft dan ook niet meer onder de 18 jaar worden uitgevoerd. Er komt wel een uitzondering voor ingrepen met een medische noodzaak zoals het rechtzetten van flaporen.