Eerste poging lostrekken kotter mislukt

anoniem_22072019025900

De eerste poging om het gestrande vissersschip op de strekdam bij Petten los te trekken is mislukt. Een van de twee kabels die aan het schip waren vastgemaakt, raakte los, zo meldt Rijkswaterstaat. Bergingsbedrijf Mammoet kan op zijn vroegst maandagochtend een nieuwe poging wagen, wanneer het opnieuw hoogwater is.

De losgeraakte kabel moet opnieuw worden bevestigd. Hoelang dat duurt, is niet bekend. Mogelijk valt pas vlak van tevoren het besluit of een nieuwe poging kan worden gewaagd. Maandagochtend is het rond 06.00 uur hoogwater aan de Noord-Hollandse kust.

De afgelopen dagen werden voorbereidingen getroffen voor de bergingsactie, zoals het dichten van gaten, het overpompen van olie en het uit het schip pompen van water. Olieschermen moeten voorkomen dat eventueel weglekkende olie zich kan verspreiden. Rijkswaterstaat wil het schip uiterlijk dinsdag weg hebben. Het weer wordt dan slechter.

Het vissersschip kwam donderdagochtend in de problemen toen een vissersnet in de schroef terechtkwam en het schip onbestuurbaar werd. Het liep vast op de strekdam, enkele tientallen meters voor de kust. Drie bemanningsleden werden in de loop van de dag met een helikopter van de boot gehaald.