Gestrand schip nog niet weggehaald

anoniem_22072019025900

De gestrande vissersboot bij Petten is nog niet geborgen. Bergingswerkers zijn de hele nacht bezig geweest met de voorbereidingen voor het weghalen van de boot. Naar verwachting kan zondag om 17.00 uur de eerste poging worden ondernomen om de boot vlot te trekken. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat zondag weten.

Zondagochtend worden de voorbereidingen voor het vlottrekken verder uitgevoerd. Het is een ingewikkelde operatie, volgens Rijkswaterstaat. Vooral het vastmaken van de drijflijnen aan de boot is een lastig klusje. De drijflijnen zijn namelijk twee kilometer lang, omdat de berger niet dicht bij de kust kan varen.

Als het schip kan worden weggesleept, wordt het vervoerd naar de haven van Schiedam. Wat er dan met de Belgische boot gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De milieuschade lijkt mee te vallen. De gasolie aan boord van het schip is verdampt.

De boot kwam donderdagochtend in de problemen nadat een vissersnet in de schroef was terechtgekomen. De boot liep vast op een strekdam. De bemanningsleden zijn donderdagmiddag per helikopter van de boot gehaald.